Goflow-Logo-Colour-2048x650

Alsof je lesgeeft in de buitenlucht

Alsof je lesgeeft in de buitenlucht

Altijd het gevoel hebben dat je lesgeeft in de buitenlucht, klinkt dat niet geweldig? Goflow biedt die mogelijkheid door gebruik te maken van verticale ventilatie, de techniek die je in operatiekamers vindt. “Met ons innovatieve ventilatiesysteem willen we alle klaslokalen in Nederland voorzien van gegarandeerde, gezonde en comfortabele binnenlucht, tegen de laagst mogelijke kosten.”

Verticaal ventileren in plaats van horizontaal. Zo simpel is het disruptieve idee van Goflow Technology-oprichter Norbert Vroege. Hij ontwikkelde samen met een toegewijd team een ventilatiesysteem dat de gezondste binnenlucht garandeert. Met deze techniek wil Vroege het binnenklimaat van scholen aanpakken. “Dáár begint het. Een schoon binnenklimaat moet net zo vanzelfsprekend zijn als schoon drinkwater. Zeker in ruimtes waar meerdere kinderen voor langere tijd verblijven, zoals een klaslokaal”, aldus Norbert Vroege: “Diverse onderzoeken tonen aan dat een gezond en comfortabel binnenklimaat de concentratie vergroot, de leer- en werkprestaties verbetert en het ziekteverzuim laat dalen. Momenteel gebeurt ventileren veelal door het openzetten van een raam, ook in de winter, met bijbehorende nadelen als kou en geluidsoverlast. Het zorgen voor frisse lucht is bovendien door het coronavirus actueler dan ooit.”

Motivatie

Het idee voor het ventilatiesysteem kwam tijdens de lockdown. “Mijn vier kinderen konden niet naar school. Ik zag met eigen ogen welke impact dat had op de jeugd, leraren én ouders. Het deed mij beseffen: het binnenklimaat van schoolgebouwen kan en moét beter. Hoe mooi zou het zijn als ik met mijn jarenlange ervaring in de ventilatie- en energietechniek een substantiële bijdrage aan het onderwijs kan leveren? Vervolgens heb ik gekeken naar hoe operatiekamers zijn ingericht en deze techniek versimpeld en verbeterd. We ontwikkelden een modulair systeem geschikt voor iedere ruimte, zodat zoveel mogelijk mensen kunnen profiteren van gezonde binnenlucht.”

Hoe het werkt

Het werkt als volgt: klaslokalen worden voorzien van een systeemvloer, een systeemplafond en een ventilatie-unit, die energie-efficiënte schone lucht onder de vloer inblaast en boven het plafond afvoert. Het systeem ververst 8 tot 16 keer per uur de binnenlucht met zuivere gefilterde buitenlucht. Uit onderzoek van TNO blijkt dat het Goflow ventilatiesysteem de blootstellingen aan verontreiniging bij kinderen met 97% of meer verlaagt.

Optioneel kan het systeem worden uitgebreid met een verwarmings-koelingsoptie. Hierdoor is een klaslokaal in 30 minuten op temperatuur. Het systeem verbruikt bovendien gemiddeld 70% minder energie dan bestaande systemen, zowel bij koeling als bij verwarming door gebruik te maken van warmte-koude wisselaars. Het systeem is voornamelijk vervaardigd uit hout en duurzame materialen volgens het principe ‘Design for re-use’.

Ontzorgen

Goflow verzorgt de aanschaf, levering en installatie van het innovatieve ventilatiesysteem. Ook draagt Goflow verantwoordelijkheid voor de werking, garantie en onderhoud voor een periode van minstens 15 jaar. Onderwijsinstellingen betalen minder dan 100 euro per kind, per jaar. De installatie vindt plaats op volgorde van aanmelding.

Experience Lab

Hoe dat voelt, de gezondste binnenlucht? Ervaar het zelf in het Experience Lab aan de Wattstraat 56 te Sassenheim. Interesse? Meld u aan.

Bericht delen

Facebook
LinkedIn