Goflow-Logo-Colour-2048x650

Het coronavirus en ventilatie in gebouwen

Het coronavirus en ventilatie in gebouwen

In gebouwen is voldoende luchtverversing (ventilatie) nodig. Dit verkleint verspreiding van ziekteverwekkers die luchtweginfecties veroorzaken, bijvoorbeeld het coronavirus. Beheerders van gebouwen moeten daarom op de hoogte zijn van de bestaande eisen (in het Bouwbesluit) en de geldende landelijke richtlijnen.

Ventilatie en het coronavirus (COVID-19)

Volgens het RIVM wordt het virus vooral verspreid door de wat grotere druppels. Dit is gebaseerd op de kennis van nu. Kijk voor meer informatie over de verspreiding van het coronavirus op de website van het RIVM. Ook heeft het RIVM meer informatie over ventilatie en het coronavirus.

Regels voor luchtverversing

Zijn er nieuwe regels nodig voor luchtverversing in gebouwen?

Nee, de huidige regels voor luchtverversing uit het Bouwbesluit en de geldende landelijke richtlijnen blijven gelden. Er zijn geen aanwijzingen dat er aanpassingen nodig zijn. In Nederland is geen uitbraak van het coronavirus bekend waarbij de luchtverversing in gebouwen een hoofdrol speelt.

Wanneer is de luchtverversing goed?

Volgens de eisen mag de luchtverversing geen nadelige invloed hebben op de gezondheid van mensen. Bij luchtverversing is afvoer van ‘oude’ lucht en rechtstreekse toevoer van verse buitenlucht nodig.

Volgens het Bouwbesluit is een goed functionerend ventilatiesysteem geen onderdeel van een verwarmings- of koelsysteem. Het voert verse lucht naar binnen of voert verontreinigde binnenlucht af. Of een combinatie daarvan. In het Bouwbesluit staan de eisen voor luchtverversing. Daarnaast kan er sprake zijn van landelijk geldende richtlijnen, bijvoorbeeld vastgelegd in een arbo-catalogus. Hierbij spelen ook mee:

  • gebruiksfunctie van de ruimte;
  • gebruiksoppervlakte;
  • aantal aanwezige personen;
  • verblijfsduur van aanwezige personen.

Ondernemers en beheerders kunnen de handleiding met de meest gebruikte ventilatiesystemen raadplegen.

Wanneer is de luchtverversing niet goed?

In de volgende gevallen is geen sprake van goede luchtverversing:

  • Tafelventilatoren en staande ventilatoren verplaatsen alleen lucht, maar verversen geen lucht. De luchtverplaatsing zou een rol kunnen spelen bij de verspreiding van het coronavirus. Dit is nog onduidelijk. Uit voorzorg raadt het RIVM ventilatoren daarom af.
  • Alleen afzuiging voldoet niet, want dan is er geen toevoer van verse buitenlucht.
  • Een afzuiging die de lucht filtert en schoon terugblaast in de keuken of kamer voldoet niet (recirculatie). Hierbij komt geen verse lucht van buiten de keuken of kamer in.

Moeten er naast het ventilatiesysteem ook ramen open kunnen?

Soms is alleen de afvoer van binnenlucht mechanisch geregeld. Dan is het voor verse toevoer van lucht nodig dat er ramen open kunnen of dat de raamkozijnen roosters hebben. Of beide.

Bron: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/openbaar-en-dagelijks-leven/ventilatie-in-gebouwen

Bericht delen

Facebook
LinkedIn